Doorgaan naar hoofdcontent

Buxusmot Bestrijden - Bestrijden van de Buxusrups en de Buxusmot

Hebt u ook Buxus planten in uw tuin en merkt u een opmerkelijke achteruitgang daaraan? Dan kan het best wel dat u last hebt van parasieten aan uw Buxus plant. Niet alle parasieten verrichten schade aan uw plant, maar als de schade duidelijk te zien is dan heeft u waarschijnlijk last van de Buxusmot. Zo een Buxusmot kan veel schade verrichten aan je Buxus. Het is daarom belangrijk dat je de buxusmot bestrijd en zoveel mogelijk schade verhinderd. 

Wat is een Buxusmot? En hoe herken ik hem?

De Buxusmot
Oorspronkelijk komt een Buxusmot (Cydalima perspectalis) uit Azië en is waarschijnlijk in 2005/2006 Europa binnengekomen door het importeren van de Buxus plant.

Een Buxusmot is een vlinder waarvan de vleugels een semitransparante kleur hebben en de randen van de vleugels donkerbruin zijn. Zo een Buxusmot leeft ongeveer acht dagen lang en kunnen ongeveer 5 tot 10 km ver vliegen. In die 8 dagen leggen ze aan de onderkant van de Buxusbladeren hun eitjes in kleine groepjes neer. 

De Buxusrups
De jonge rupsen hebben een gele kleur met bruine strepen in de lengte van hun lichaampje. De iets oudere rupsen in Buxus kun je herkennen door een felgroene kleur en een zwarte kop. Deze oudere of volgroeide rupsen worden ongeveer 4 cm lang en hebben nu ook iets lichtere strepen met zwarte stippen. Hierna vormen de rupsen zich tot felgroene poppen met donkere strepen en vlekken. De kleur van de felgroene poppen veranderen in een crème kleur naarmate de poppen zich ontwikkelen tot de Buxusmot.

Hoe weet jij als je last hebt van de Buxusmot?

Herkennen van beschadigde buxus
Het is jammer genoeg heel moeilijk om de eerste schade van de Buxusmot waar te nemen. Dit komt omdat de vraat sporen van jonge rupsen moeilijk te zien is, doordat ze aan de onderkant van het blad kleine mineergangen maken. Hierna beginnen de rupsen in Buxus de bladeren aan elkaar te spinnen. Meestal valt de schade in deze fase pas op en soms toch niet. Duidelijke schade kun je merken aan: kale takken, dode bladeren, bladskeletten en veel spinsel. Als er een grote hoeveelheid aan rupsen in je Buxus aanwezig is, kan dat zelfs ertoe leiden dat je Buxus kaal gevreten word. Opmerkelijk is dat de Buxus voor de mens en de meeste dieren een giftige plant is, maar niet voor de rupsen die je in Buxus vindt.

Wanneer kun je last krijgen van de Buxusmot?

De rupsen kun je het hele jaar door aantreffen op je Buxus, terwijl de vlinders en poppen in de maanden april/mei en augustus/september te zien zijn. Dus je kunt tijdens het hele groeiseizoen last hebben van rupsen in je Buxus, die je plant kaal kunnen vreten. Tussen april en september kunnen er twee of zelfs drie generaties Buxusmotten ontstaan in uw Buxus. Het is daarom enorm belangrijk dat je de eerste generatie goed aanpakt.


Hoe kan ik de Buxusmot of rupsen in Buxus bestrijden?

Wil je op een milieuvriendelijke manier de Buxusmot bestrijden, dan gaat u eerst een goede analyse van uw plant moeten maken. Hoeveel schade is er al verricht? En is de schade nog te herstellen? Een kaal gevreten Buxus die helemaal onder de spinnen raag en schimmel is, kunt u liever verwijderen en in een goed afgesloten containerzak weggooien. Laat het echter niet zo ver komen en controleer daarom altijd regelmatig uw Buxus, vooral in de maanden april en mei. 

buxusrups op buxus

Je kunt de schade beperken door de rupsen of poppen die met het oog waar te nemen zijn, te verwijderen met uw hand. Draag dan wel een handschoen daarvoor. Hierdoor voorkom je een toename van de populatie in de volgende generatie van Buxusmotten. Het is wel erg lastig om dat steeds of elke dag te blijven doen. Vooral als je bijna of geen tijd hebt daarvoor. Je kunt dan gerust zijn, want er bestaat een fantastisch product die je kunt gebruik tegen rupsen in Buxus of om Buxusmotten te bestrijden.


TOPBUXUS XenTari, Rupsenbestrijding

buxusrups bestrijden
Ben je opzoek naar een veilige en biologisch product voor het bestrijden van Buxusmotten en of rupsen in Buxus? Dan is het product TopBuxus Xentari de oplossing voor u. Dit product is een biologisch middel, het is veilig en niet schadelijk voor mens en milieu. Het is milieuvriendelijk omdat het ook niet schadelijk is voor andere insecten zoals bijen, mijten, sluipwespen en –vliegen. Door het gebruiken van TopBuxus Xentari worden alleen rupsen bestreden, want dit product is 100% selectief op rupsen.

Hoe gebruik ik TopBuxus Xentari?

Wees altijd voorzichtig bij het gebruiken van bestrijdingsmiddelen. Lees voor het gebruiken van het middel de gebruiksaanwijzingen goed door. Gebruik altijd veiligheidsproducten om jezelf te beschermen, ook al gaat het om een biologisch product. Trek liever een lange mouw aan en draag handschoenen en een mondkapje. Gebruik dit product alleen bij een temperatuur vanaf 15 graden. 

De ideale verhouding bij het gebruiken van dit product is 1 liter water voor 1 gram TopBuxus Xentari. Meng dit goed met elkaar! Plaats het mengel in een plantenspuit met een goede spuitdruk. Spuit alle bladeren van de Buxus planten met het mengel. Let erop dat je ook de onderkant van de bladeren spuit en zelfs de bladeren in het midden van de Buxus. Met deze verhouding kun je ongeveer 10m2 aan Buxus behandelen. In de verpakking van dit product zit er genoeg bestrijdingsmiddel voor 10 van zulke behandelingen.

Hoe werkt TopBuxus Xentari?

Als je de Buxus planten behandeld hebt met Xentari, dan zullen de rupsen van deze blaadjes eten. Door het eten van de behandelde blaadjes, worden de rupsen helemaal aangetast en sterven ze uiteindelijk. Het kan wel enkele dagen duren voordat de rupsen uitsterven, maar dit product is zeker efficiënt en effectief. Al ongeveer een uur of twee na het behandelen van de planten met dit product, stopt de vraat van de bladeren en dus ook de aantast van de Buxus planten. Na ongeveer 1 tot 2 weken kunt u de behandeling herhalen om de rupsenplaag te stoppen. Er zijn ook andere TopBuxus producten die u kunt gebruiken om de groei van uw Buxus planten te verbeteren. Zo heb je TopBuxus Health-mix die gebruikt kan worden tegen Buxusschimmel en TopBuxus grow die de groei van de planten stimuleert en gele blaadjes voorkomt.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Buxus ziekten

Als je Buxus wilt gaan planten of geplant hebt, dan is het zeker goed om te weten welke Buxus ziekten er allemaal zijn. Er kunnen verschillende soorten ziekten of parasieten aanwezig zijn in uw Buxus. Niet allemaal vormen een bedreiging voor uw Buxus en zijn dus niet even erg. Sommige ziekten hebben geen behandeling nodig en andere ziekten moeten wel goed aangepakt worden, anders kan uw buxus vernietigd worden. Hieronder zal er een omschrijving volgen van de soorten ziekten en of plagen: -           Buxusbladvlo: dit is een insect die ongeveer 3-5 mm groot is en het lijkt op een kleine vlieg of sprinkhaan. De larven van deze insecten zijn wit van kleur. Deze larven prikken de jonge scheuten van de Buxus en zuigen die leeg. Het gevolg hiervan is dat de topscheuten gaan krullen of lepelvormig worden. Heb je last van de buxusmot? klik hier voor meer tips voor het bestrijden van de buxusmot -           Volutella schimmelziekte: deze ziekte kun je herkennen doordat de blad